duvoЩо таке чудо? Де ми можемо його зустріти? Наскільки чудо важливе в житті християнина?

Питання про чудо —дуже важливе. Найголовніше чудо відбувається тоді, коли людина може засвідчити свою любов до  Бога. Тоді і чудеса відбуваються — поступово і непомітно.

На
чудо не можна розраховувати, чудеса не відбуваються за помахом чарівної палички, це — магічне уявлення про чудо. чудо — це коли живий Бог зустрічається з живою людиною.

Звичайно, ми розуміємо і радіємо тому, що наше життя доступне для чудес. Адже закони природи  — закони занепалого світу. Що б ти не кинув вгору, воно обов'язково впаде вниз.

Якщо вхопишся за оголений дріт, тебе обов'язково ударить струмом. Фізичні закони говорять про вмирання, окрім, можливо, Другого Закону Термодинаміки. Ці закони говорять про те, що усе, що має початок, матиме кінець. Якщо енергія спочатку була дуже яскравою, то потім вона убожітиме і кінчатиметься. Не буває вічного двигуна. Це ті закони, які людина здолати не може.  І коли Боже милосердя вривається в наше життя і виявляється, що там, де Бог, там закони цього світу перестають працювати, на місце фізичних законів приходить явище Божої любові і милості. Звичайно, це — абсолютно чудове
чудо.

Зараз багато книг про відомих священиків, святих містять живі свідчення про реальні чудеса. Відбувається формування ставлення до
чудо, як деякого магічного дійства — сходив на могилу до святого, узяв земельки, поклав під подушку хворому і усе! —  чекай зцілення!

Без жодного сумніву, людина може отримати від Бога
чудо, але чи має вона на це право? Звичайно, не має. Мати право на чудо неможливо. У всі часи Господь по своїй милості розсовував межі нашого часу і входив в наше життя, виявляючи Свою нескінченну силу милосердя — зціляв, воскрешав, подавав втіху, давав можливість людині нести свій хрест особливими дивними явищами, які мали винятковий характер. А у нас, в голови людей, це увійшло як правило, що так і має бути. Що святі повинні працювати на нас, і їх прямий обов'язок, лежачи святими мощами тут на землі, діяти на наше прохання.

Коли ми в молитві звертаємося по допомогу до святих, це відбувається так само, як ми звертаємося до знайомих і друзів у важких життєвих обставинах, але це не означає, що святі повинні працювати на нас, що їх прямий обов'язок, опочиваючи святими мощами тут на землі, діяти за нашими запитами, за нашим проханням. Часто люди не розуміють, що, отримуючи допомогу від святителя Миколая, блаженної Мотрони, від інших святих, потрібно не лише у вдячність вклонитися і свічку поставити.  Все-таки вони для нас — правило віри і образ смирення. Вдячністю за диво є наслідування їх життя, в якомусь, хоч маленькому повторенні їх подвигу. Святі подають нам чудеса, щоб ми, отримуючи від них допомогу, ставали  схожими на них у своєму житті. Але, на жаль, людиною це зовсім не розуміється і не відчувається.

Багато батьків сподіваються на чудо, що в храмі  дитину відвідає благодать, і вона зможе пізнати Бога.

Ох вже ця надія батьків, що окрім них якась благодать когось відвідає, усе за них зробить. Це бажання батьків жити ілюзією, що ось зараз підсунемо дитину під благодать, і вона буде уся осяяна.

Коли батьки у вихованні дітей розраховують тільки на
чудо, вони сто відсотків програють. Примушувати Бога діяти по нашому бажанню — неможливо. Не буде такого ніколи. Сама по собі благодать не діє, це не магічна дія. Це спілкування з живим Богом. Немає поняття благодаті самої по собі. Благодать — це дія Божа. Дія Божа — завжди відповідь на дію людську. І по-іншому не буває.

А як же молитва за дітей: "Господи, пошли благодать".?

Так, але не як дощик, який проллється на наших дітей. Так, ми молимося, ми закликаємо Бога. Бог відгукується на нашу молитву.

Можна розраховувати на якесь
чудо і навіть отримати його у відповідь на свою гарячу молитву. Узяти це чудо з собою, покласти його в кишеню і продовжувати жити тим же самим життям. Де чудо? У якому випадку сталося чудо? Там, де людина стала іншим, або там, де людина отримала від Бога великий-превеликий подарунок, дійсно, чудо, і залишилася такою самою?

Часто люди хочуть, щоб їх скорбота припинилася, а життя потекло звичайно-звичайним шляхом. Буває, що люди, що приходять до мощів, вистоюючи довгі години, щоб доторкнутися до святині, зовсім не розуміють, що взагалі відбувається і що, власне кажучи,
чудо вимагає від людини у відповідь.

Це, дійсно, дуже велика відповідальність — від Бога отримати дар і стати учасником
чуда. Дивний  дар і величезна відповідальність. У відповідь на твоє прохання Бог подає тобі диво, а ти забираєш його в кишеню і йдеш, як ні в чому не бувало. Бог, напевно, чекає чогось після цього? Бувало так, що люди, в життя яких Бог увійшов через чудо, після цього усе кидали і йшли в пустелі. І усе життя присвячували тому, щоб перебувати саме з Богом.

На жаль, наша людська свідомість не налаштована на те, щоб пізнавати Бога, присутнього в нашому житті, не лише, коли нам добре, але і коли нам погано. Зовнішні обставини, які з нами бувають, — адже це теж присутність Бога в нашому житті — скорбота, жаль, те, що наше життя обтяжує, те, що ми називаємо нашим хрестом. Багато людей, між іншим, пізнають Бога не в чудесах зцілень, вдалих збігів обставин, а  пізнають Бога саме в скорботі. І для них це теж
чудо. Хоча скорбота може бути такої сили, що як меч може розітнути людину, скрушити її. А християни, справжні християни, в скорботі можуть побачити Бога дуже близько, дуже-дуже поряд з собою. І через це життя людини може змінитися, по-справжньому глибоко змінитися.

священик Олексій Уминський

Джерело: Інтернет-журнал "Амвон"